Programma

Andels Fanfare Corps o.l.v. Floris van der Kooij

Walking With Heroes – Paul Lovatt-Cooper (1976) / arr. Luc Vertommen
O Magnum Mysterium – Morten Lauridsen (1943) / arr. Luc Vertommen
Composition VIII – Leon Vliex (1968)
Oblivion – Astor Piazzolla
soliste : Wietske van den Heuvel – sopraansaxofoon
Jig uit St. Paul’s Suite – Gustav Holst (1874 – 1934) / arr. Johan de Meij
Chicago (That Toddlin’ Town) – Fred Fischer (1875 – 1942) / arr. Stefan v/d Wilt

Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug o.l.v. Fried Dobbelstein

Echoes of San Marco – Johan de Meij (1953)
Wind Sketches – Philip Sparke (1951)
Konzertstück Nr. 2 in Es opus 12 – Vassily Brandt (1869 – 1923)
solist : Jeroen Schippers – trompet
Yiddish Dances – Adam Gorb (1958)

Aanvang : 20:15 uur (Kerk opent 19.15 uur)
Locatie : Nieuwe Kerk, Spuiplein 175 Den Haag
Kaartverkoop : www.zuiderstrandtheater.nl
kassa@zuiderstrandtheater.nl
Telefonisch : 070 88 00 333 (dinsdag t/m zaterdag 12.00 – 18.00 uur)

Op zaterdagavond 19 november zijn Andels Fanfare Corps (dirigent Floris van der Kooij) en het harmonieorkest van Muziekvereniging Wilhelmina uit Glanerbrug (dirigent Fried Dobbelstein) te gast. Trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel der Koninklijke Marine is een van de solisten van de avond in het virtuoze Konzertstück Nr. 2 van Vassily Brandt, begeleid door Wilhelmina Glanerburg. Datzelfde orkest brengt in de fraaie akoestiek van de Nieuwe Kerk een nieuw werk, Echoes of San Marco, van Johan de Meij tot klinken. Andels Fanfare Corps speelt onder meer de indrukwekkende compositie ‘Composition VIII’ van de Nederlandse componist Leon Vliex, geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van Wassily Kandinsky. O Magnum Mysterium van Lauridsen, oorspronkelijk voor koor gecomponeerd, klinkt in een bewerking voor fanfareorkest.

Andels Fanfare Corps uit Noord-Brabant, gedirigeerd door Floris van der Kooij, staat bekend om zijn unieke fanfareklank en speelcultuur. Onder leiding van dirigenten zoals Sef Pijpers sr., Hans Klerkx en Danny Oosterman kreeg het orkest landelijke bekendheid door succesvolle deelname aan concertwedstrijden en de opname van CD’s met nieuw repertoire. Dit concert in de serie Blazen aan het Spui vormt de afsluiting van het project Vita Aeterna, een project waarin de ontwikkeling van amateurmusici centraal staat. Tijdens het project volgt een cameraploeg van omroep Brabant de fanfare en de deelnemers aan het project voor een reeks uitzendingen in 2017.

Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug is een bruisende vereniging uit het oosten des lands. Het groot harmonieorkest staat vanaf 2007 onder leiding van Fried Dobbelstein. Wilhelmina mag zich rekenen tot een van de beste blaasorkesten van Nederland. Uitkomend in de hoogste afdeling van de KNMO, de concertafdeling, met gemiddeld 70 orkestleden, heeft dit orkest een meer dan regionale aantrekkingskracht. Diverse professionele muzikanten zijn voortgekomen uit de jeugdopleiding van Wilhelmina en vaak nog altijd actief lid van de vereniging.

Dirigent Floris van der Kooij (1982) studeerde aan het conservatorium van Amsterdam klassiek gitaar en directie Harmonie Fanfare. Vanaf 2001 is hij actief als dirigent en muziekdocent. Ook was hij orkestmanager van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Hij leidde met succes diverse fanfareorkesten en brassbands maar koos in 2011 voor een loopbaan in het bedrijfsleven. In 2015 deed Andels Fanfare Corps een beroep op hem als dirigent, in eerste instantie ad interim, voor het project Vita Aeterna. Dit leidde tot een succesvolle samenwerking met als bekroning een tweede plaats op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in april 2016.

Dirigent Fried Dobbelstein (1961), studeerde aan het conservatorium van Maastricht piano, schoolmuziek en directie Harmonie Fanfare. Hij behaalde vele successen met zijn orkesten. Met de Koninklijk Erkende Fanfare Maasbracht-Beek behaalde hij tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade twee keer de wereldtitel in de concertafdeling. In 2002 verzorgde hij met dit orkest het nationale bevrijdingsconcert op de Amstel. Hij is actief als gastdirigent en pedagoog in binnen- en buitenland (Duitsland, Spanje, Letland). Sinds september 2009 is hij als hoofdvakdocent HaFaBra Directie verbonden aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle/Enschede.

Saxofoniste Wietske van den Heuvel (1984) kreeg haar eerste saxofoonlessen van Adri de Bruin bij Andels Fanfare Corps. Tijdens haar studies Digitale Media en Kunst en Cultuurmanagement speelde zij saxofoon in het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Ze kreeg masterclasses van Femke IJlstra, Rolf Delfos en René Hendrickx. Ze speelt in het saxofoonkwartet van Andels Fanfare Corps en het Vertigo Saxofoonkwartet. Daarnaast maakt ze deel uit van het Nieuw Geluid Rietkwintet en speelt ze regelmatig mee met symfonieorkesten en muziektheaterproducties.

Trompettist Jeroen Schippers (1982) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Andre Heuvelman en Ad van Zon en behaalde in 2008 zijn masterdiploma. Sinds 2006 is Jeroen werkzaam bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine waar hij sinds 2012 de functie van solotrompettist vervult. Naast de Marinierskapel heeft Jeroen in 2007 samen met muzikale vrienden het koperensemble NEOS Brass opgericht. Hun eerste CD, Wagner for Brass, kreeg in binnen- en buitenland lovende kritieken. Verder is Jeroen regelmatig werkzaam als remplaçant  bij verschillende Nederlandse orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Blazen aan het Spui Den Haag 19 november a.s.