Programma

Harmonieorkest Vleuten o.l.v. Arjan Gaasbeek

Puenteareas – Reveriano Soutullo Otero
Egmont – Bert Appermont
Delen uit Diez melodías vascas – Jesús Guridi
Danza Sinfonica – James Barnes

Harmonieorkest Excelsior Eibergen o.l.v. Egbert van Groningen

Ouverture La Forza del Destino – Giuseppe Verdi
Klarinetconcert nr. 1 – Oscar Navarro
solist: Remco van Viersen – klarinet
Symfonie nr. 2 – John Barnes Chance

Aanvang : 14.15 uur
Locatie   :  Effectenbeurszaal Beurs van Berlage, Damrak 243 Amsterdam
Entreeprijs: € 17,50 (incl. pauzedrankje)
www.beursvanberlage.nl

Op zondag 20 november 2016 geven Harmonieorkest Vleuten en Harmonieorkest Excelsior Eibergen een gezamenlijk concert in de Effectenbeurszaal van de Beurs van Berlage. Het concert wordt geopend door Harmonieorkest Vleuten. Een bloeiende muziekvereniging met meer dan 150 spelende leden in vijf orkesten. Sinds 2014 staat het A-orkest onder leiding van de jonge, talentvolle dirigent Arjan Gaasbeek. Datzelfde jaar promoveerde het orkest naar de eerste divisie. Het repertoire van het orkest is veelzijdig. Naast originele composities uit transcripties van klassiek repertoire draait het orkest ook zijn hand niet om voor bewerkingen van pop-, musical- en filmmuziek. Een van de muzikale hoogtepunten van de afgelopen jaren was het optreden in de historische Gedächtniskirche in Berlijn. Dit voorjaar verzorgde het orkest een concert in de concertserie “Verrassende Ontmoetingen”.

De muziek die het orkest deze middag voor u speelt heeft een Spaans tintje. De aftrap is met een pasodoble: ‘Puenteareas’ van Reveriano Soutullo Otero. Daarna wordt samen met gitarist Silvan de Smit het stuk ‘Egmont’ van Bert Appermont uitgevoerd. Als derde werk staan deel 3 en deel 4 uit ‘Diez melodías vascas’ van Jesús Guridi op het programma. Als finalestuk brengt het orkest ‘Danza Sinfonica’ van James Barnes ten gehore.

Na de pauze zal het harmonieorkest van Muziekvereniging Excelsior uit Eibergen het programma, een ambitieus orkest dat al sinds 1938 in de hoogste divisie van de KNMO speelt en enkele jaren in de concertdivisie heeft geopereerd. Het orkest bestaat momenteel uit 64 spelende leden en staat onder leiding van Egbert van Groningen. Excelsior is zeer ambitieus op zowel muzikaal gebied als het geven van verrassende en uitdagende concerten zoals kindermuziekvoorstellingen, Rockin’ Harmony en galaconcerten met klassieke solisten. In juli 2017 is men voornemens in de eerste divisie deel te nemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade.

Excelsior opent met de ouverture uit La Forza del Destino, een opera van Giuseppe Verdi gebaseerd op een Spaans drama. Deze statige maar ook frivole opening zal worden gevolgd door virtuositeit in het eerste klarinetconcert van de Spaanse componist Oscar Navarro. Naast fraaie melodieën en complexe techniek in de solopartij, doet het concert denken aan filmmuziek en heeft het jazzy invloeden. Solist in dit werk is Remco van Viersen, soloklarinettist en concertmeester van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

Excelsior Eibergen sluit af met Symphony no. 2 van John Barnes Chance. Dit werk uit 1972 is ontstaan uit een weddenschap tussen de componist en één van zijn collega’s om een werk te schrijven dat is gebaseerd op slechts de 4 noten cis, d, f en e. Het werk is echt een klassieker voor symfonisch blaasorkest, duurt 17 minuten en bestaat uit drie delen.

Blazen in de Beurs Amsterdam 20 november a.s.