Blazen in de Beurs en Blazen aan het Spui brengen de mooiste symfonische blaasmuziek op de concertpodia van Amsterdam én Den Haag!

Blaasmuziek is een onmiskenbaar onderdeel van het Nederlandse culturele leven. In weinig landen wordt er door zoveel amateurmusici en op zo´n hoog niveau gemusiceerd als in Nederland. Alleen al in Nederlandse harmonieorkesten zijn meer dan 100.000 musici actief. Voor veel professionele blazers en slagwerkers vormde de plaatselijke harmonie of fanfare een belangrijke schakel in hun muzikale opleiding.

Blazen in de Beurs en Blazen aan het Spui zijn concertseries voor symfonische blaasmuziek op twee iconische concertlocaties, de Amsterdamse Beurs van Berlage en de Haagse Nieuwe Kerk aan het Spui. Harmonieorkesten, fanfareorkesten en brassbands uit het hele land vormen de ruggengraat van de programmering. Er zijn niet veel mogelijkheden voor ambitieuze amateurmusici in deze orkesten om zich te laten horen op de landelijke podia. De beide series bieden een aantrekkelijke mogelijkheid. Daarnaast is origineel gecomponeerd repertoire voor blaasorkesten nauwelijks te horen op  plaatsen waar wel publiek is voor eigentijdse klassieke muziek. Naast de Nederlandse top van de amateurorkesten (Koninklijke Harmonie van Thorn, Sint Michael Thorn, Gelders Fanfare Orkest, Frysk Fanfare Orkest, Amsterdam Brass) waren ook professionele orkesten (Marinierskapel der Koninklijke Marine, Amsterdam Wind Orchestra) en kamermuziekensembles (Neos Brass, The Four Baritones) te gast in de serie.

De basis voor de concertserie werd in 2007 gelegd door hoboïst/dirigent Ton van de Kieft. Hij wilde ambitieuze amateurblaasorkesten een volwaardig concertpodium bieden. En met succes, want inmiddels zijn zowel Blazen in de Beurs als Blazen aan het Spui uitgegroeid tot geliefde podia op het gebied van symfonische blaasmuziek voor harmonieën, fanfares en brassbands. In 2010 is Ton van de Kieft als programmeur opgevolgd door Twan Dubbers. In december 2018 wordt het eerste Festival Blazen aan het Spui georganiseerd rondom componist Johan de Meij.